542370_198631363602385_1357143789_n

Интересен израз нали ?  Сигурен съм, че ако на десет човека зададете въпроса:  „ТИ ОБИЧАШ ЛИ СЕБЕ СИ?“,  те ще отговорят „РАЗБИРА СЕ !!“.

Един прост и лесен начин да разберете дали обичате себе си ,  ще бъда малко по детайлен, за което се извинявам, тъй като не може да се обясни с две думи или три изречения.

Пример:

Да речем, че имате на среща си човек, който ви е много неприятен. Не можете да го понасяте, не го уважавате и не го харесвате. Но усещането вътре във вас е неприятно, чувствате се ужасно, раздразнително и просто не искате да бъдете близо до този човек. Но да речем сте длъжни да седите в следващите пет часа с него или може би дори пет дни от седмицата, защото той вие колега или шеф. И въпроса е „Как да се справим с тези негативни чувства?“ Според моя скромен опит решението е да започнем да търсим добрите страни на човека, да разговаряме с него колкото се може повече и да го изучаваме. Колкото повече хубави неща виждате в него, толкова по-скоро яростта и неприятните чувства ще намалеят. Може би дори с времето ще започнете да го харесвате и уважавате. Вярвам, че всеки човек е еднакво красив по един или друг начин. Просто вие искате да изглежда добре според вашата гледна точка, но не забравяйте, че има още много гледни точки. За това просто сменете гледната точка за този човек . Опитайте да го разберете по друг начин или приемете недостатъците му. Така с времето ще си създадете още един верен приятел.

До тук с другите. Сега за вас. По-горе ви попитах дали се уважавате и обичате ? И разбира се вие казахте едно голямо „ДААААААА”.  Представете си сега,  че счупвате любима за вас чаша подарена ви от любим за вас човек. Или току що закупения смартфон, който толкова много сте чакали, се счупва. Някой хора почват да се обиждат, да се обвиняват, а по-чувствителните дори го държат в ума си месеци наред. Да не говорим, че има хора които не си прощават. И сега идва момента да си представите, че вътре във вас е човекът, за който говорехме по-горе. Неприятният човек който не можете да понасяте. Спомнете си че до вчера се само обиждахте и си мислихте, колко сте непохватни, че сте си изтървали чашата или че сте си счупили смартфона. Сега си представете, че има хора, които са фалирали и са оставили семействата си на улицата. При такива случаи заради тях дори страдат и други хора, и те отново цял живот се обвиняват и само наказват. И ако ги питате „Обичате ли себе си?“, те ще заявят с огромна позитивна въздишка: „ АМА КАК РАЗБИРА СЕ, ЧЕ СЕ ОБИЧАМ!“. Това, което искам да ви кажа, и това което аз практикувам от може би година или поне опитвам защото не винаги се случва, е че след всяка такава случка аз се опитвам да видя човека вътре в мен. Човекът вътре в мен който по нищо не се различава  от този друг човек за който говорихме по горе .

Виждате ли, това пак е друга гледна точка. Опитайте се да погледнете на нещата от горе. Комуникирайте с този другия човек вътре във вас и просто му простете. Приемете грешката му и му простете. Когато допусна грешка винаги се опитвам да се раздвоя, както казват някой хора- „да говоря с другото мое АЗ“ . Дори приемете другото ви Аз, като малко дете. което е направило беля и не му се карайте. Знаете децата винаги правят бели. Сигурен съм, че след време ще започнете да приемате недостатъците си, като нещо нормално и просто ще си казвате „ами станалото станало, така е трябвало да бъде“. Простете си и продължете напред.

И сега в заключение ще ви попитам, струва ли си да не се обичате заради една чаша, която може да ви бъде подарена отново от човекът, които ви обича и държи на вас? Струва ли си да не се обичате за това, че работите по пет дни с човек, който не харесвате и не уважавате? Не мисля, че си струва. Губим себе си и собствената си любов за материалното и за не разбрания човек до вас.

Любовта е нещо прекрасно и нещо уникално. При всеки човек тя се изразява по различен начин и това е ГЛЕДНАТА ТОЧКА. Всички хора носят любов в себе си, но не ги съдете, че я раздават по различен начин. Те не са виновни. Вината е във вас, че я търсите на място където искате да бъде. Мой съвет е не прибързвайте да съдите някой за това че не ви е дал любов,а просто бъдете по търпеливи и потърсете малко повече.

АЗ КАЗВАМ, ТЪРСЕТЕ ПОВЕЧЕ И ЩЕ НАМЕРИТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ОБИЧАЙТЕ ПОВЕЧЕ И ЩЕ БЪДЕТЕ ОБИЧАНИ ПОВЕЧЕ. И НАЙ-ВАЖНОТО Е, ВОДЕТЕ ДИАЛОГ СЪС СЕБЕ СИ.

ОБИЧАМ ВИ и не по-малко обичам прекрасната ми съпруга, която ме накара да напиша тези редове и да споделя нещо, което може би трябваше да направя по-рано. И разбира се, което ще споделям с много като вас. Защо ли ? АЗ КАЗВАМ МНОГО ПРОСТО „ ЗА ДА БЪДА ОБИЧАН „

 

 

Автор
Л. Илиев